Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 май е Световен ден за заболяванията на щитовидната жлеза

25 май е Световен ден за заболяванията на щитовидната жлеза. С него започва и Международната тиреоидна седмица. Тя се отбелязва у нас под мотото "Време е да проверите контролния панел на тялото си". Организатор на инициативата за пета поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България. Тези заболявания засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират. Близо 25% от населението има възли в щитовидната жлеза. Около 19 на сто са хората с автоимунно тиреоидно заболяване.

Млади доброволци ще раздават информационни материали на булевард "Витоша". Вечерта сградата на Националния дворец на културата щебъде осветена в лилаво в знак на съпричастност с хората с тиреоидни заболявания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45

Град като лешник падна в София

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипаха този следобед над София и региона. Силен дъжд наводни улици и булеварди в районите "Младост" и "Студентски" в София. В ж.к. "Студентски град" има счупени стъкла на коли. На телефоните на Столичната община са получени сигнали за завирявания. Четири екипа на аварийното звено са на..

публикувано на 22.05.24 в 17:15

Откриха реновирания филиал "Люлин" на Столичната библиотека

С Дни на книгата и четенето , посветени на най-българския празник 24 май, Столичната библиотека отбелязва 40 години от откриването на своя първи филиал в най-големия район на София – "Люлин". Филиалът на Библиотеката на София посреща юбилея с изцяло реновирани комфортни библиотечни и читателски пространства – за художествена литература,..

публикувано на 22.05.24 в 13:44
Ако оставите едрогабаритни отпадъци не когато е денят за съответния район, подлежите на санция

Улесняват софиянци с пунктове за отпадъци от мебели и матраци

Пунктове за събиране на отпадъци от мебели и матраци от домакинствата ще бъдат организирани в 13 района на София, съобщават от Столичния инспекторат.  Гражданите ще могат да се възползват от предоставеното улеснение, като оставят непотребните си мебели и матраци до сивите контейнери за смесен битов отпадък в точно определени дни по график за..

публикувано на 22.05.24 в 11:59

"Манастирски ливади" – изток - Пропаднал мост, пропаднал строеж, пропаднал бус

Инцидент в столичен квартал за малко не завърши трагично. Микробус, преминаващ по моста на улица "Тодор Джебаров" в "Манастирски ливади" – изток, пропадна. Местните разказват, че преди това мостът е пропаднал, а наблизо има и пропаднал строеж. "Логичното се случи. Мина над месец откакто падна мантинелата там и никой не благоволи да я..

публикувано на 22.05.24 в 11:03

СДВР с акция "купен вот" в кв. "Христо Ботев" – 26 са арестуваните

Специализирана полицейска операция срещу търговията с вот и срещу нарушаването на политически права на гражданите се провежда в София, съобщиха от СДВР. Засилено полицейско присъствие има в кв. "Христо Ботев". Полицейските действия започнаха рано тази сутрин. Някои улици са блокирани от униформени. Директорът на СДВР Любомир Николов каза..

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Къде спира водата в София днес

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Дико Илиев“, жк. „Обеля“ 2, на 22.05.2024 г. се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. „Акад. Димитрий Лихачов“, ул. „Обелски път“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Илия Геров“ и ул. 14. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12..

публикувано на 22.05.24 в 08:31